Den levande kroppen

– bioenergetics, yoga, dans, lek, massage, meditation och sharing

Denna termin (HT 2019) är ingen grupp planerad, men skicka gärna en intresseanmälan via formuläret nedan om du är intresserad!

Plats: Blå vinden, Tomtebogatan 6 i Stockholm (S:t Eriksplan)

Antal deltagare: max 12

Ledare: leg. psykolog Björn Christensen

Kostnad: första tillfället gratis och efter detta bestämmer du om du vill vara med resten av terminen. Terminsavgiften är donationsbaserad, d.v.s. du väljer själv hur mycket du ger, men en rekommendation för att verksamheten ska kunna fortsätta är ca 3000 kr/termin.

Anmälan via formuläret nedan eller info@stockholmspsykologen.se

 

Den här gruppens mål är att bli mer närvarande i kroppen och i mötet med varandra, lösa upp spänningar och få mer tillgång till känslor och energi. Vi eftersträvar både en starkare upplevelse av själv (autonomi) och en ökad närhet och gemenskap. För att uppnå detta blandar vi bioenergetics, yoga, dans, lek, massage, meditation och sharing. Vi arbetar både individuellt, i par och i grupp och du behöver ha på eller med dig kläder som du kan röra dig fritt och bli svettig i.

Bioenergetics (bioenergetic analysis) är en kroppsorienterad psykoterapiform utvecklad av Alexander Lowen som består av fysiska övningar, genomarbetande av känslor och intellektuell analys. I det här sammanhanget använder vi en del av dessa fysiska övningar, vars mål är att återerövra denomedelbara tillgången till energi, känslor, spontanitet och kreativitet som vi alla fötts med. Inom bioenergetics utgår vi från att vi alla tidigt får lära oss att vissa känslor och uttryck är mer önskvärda än andra. Vi lär oss att hålla oönskade känslor ifrån oss genom (oftast omedvetna) spänningar i musklerna, till exempel att hålla igen vår andning. Spänningarna fungerar som en tvångströja kring våra känslor. I längden skapar dessa spänningar en både fysisk och mental stelhet (ett "kroppspansar"), vi tappar vår energi, livslust, kreativitet, spontanitet och förmåga att njuta av livet.

Från yogan hämtar vi övningar som ytterligare mjukar upp kroppen och gör oss mer närvarande.

Ibland rör vi oss till musik för att komma i kontakt med kroppens naturliga rörelseimpulser. Vi försöker undvika att tänka på hur det ser ut och fokuserar istället på hur det känns i kroppen, om vi kan hitta tillbaka till den lust att experimentera och leka med rörelser som vi alla föds med.

Vi leker med en strävan att kunna njuta av våra spontana impulser och lustupplevelsens egenvärde.

Vi använder massage för att fördjupa vår kroppsliga avslappning och närvaro och för att utforska vårt medfödda behov av beröring med bibehållen integritet. Vi behåller kläderna på och tränar på attbåde sätta gränser och acceptera andras gränser.

Guidad meditation och visualiseringar används för ökad närvaro i nuet och kroppen, alltid med ambitionen att du själv ska kunna välja vilka föreställningar som hjälper dig.

Sharing innebär att den som vill kan dela med sig av sina upplevelser utan att bli avbruten eller ifrågasatt.

Gruppen är öppen för alla nyfikna – kom och prova och se om du vill fortsätta!

Välkommen med dina frågor eller din anmälan i formuläret nedan!

 

 

Anmäl intresse: