Att formulera mål

Ju mer medvetna vi är om vad det är vi vill åstadkomma, desto större är chansen att vi faktiskt uppnår vårt mål. Vad som ytterligare förbättrar våra chanser är om målet är:

1. Positivt formulerat

”Att sluta röka” är ett negativt formulerat mål eftersom det talar om för oss vad vi inte vill göra. Det ger oss ingen vägledning om vad vi ska göra istället och riktar vår uppmärksamhet mot det vi försöker lämna. Om vi kan formulera vad det är vi vill göra istället, t.ex. ”Att börja motionera” så riktas vår energi mot det vi fak- tiskt vill åstadkomma och ökar sannolikheten att detta faktiskt sker.

2. Konkret

”Att börja motionera” är i och för sig positivt formulerat, men vagt. ”Att springa 5 km två gånger i veckan” är betydligt mer konkret och därigenom mer sannolikt att det kommer att hända. Om jag dessutom lägger till ”...på måndag- och torsdagkvällar kl.18.00” ökar sannolikheten ytterligare.

3. Realistiskt

”Att vinna en marathon” kan vara ett realistiskt mål för en elitlöpare, men för de flesta av oss skulle ”Att ta mig igenom en marathon” vara tillräckligt ambitiöst. Orealistiska mål bäddar för besvikelse. För att avgöra vad som är realistiskt är det ofta till hjälp att fråga andra som försökt göra samma sak.

4. Uppdelat i lagom stora steg

Ambitiösa mål tjänar på att delas upp i mindre steg, som att börja med att springa en kort sträcka två gånger i veckan och gradvis öka längden och antalet träningspass som en förberedelse för en marathon.

5. Delat med andra

Att tala om för andra att vi har bestämt oss för att springa en marathon ökar chansen för att vi faktiskt gör det. Att komma överens med en vän om att göra det tillsammans ökar chansen ytterligare.

Lär dig mer om att formulera mål i vår kvällsgrupp: Bygga bättre relationer. Vi ska ha infoträff för gruppen som börjar i host 2023, den 10e Maj.

Min främsta inspirationskälla har varit Yvonne Agazarian, grundaren av Systems-Centered Training (bl.a. Systems-Centered Therapy for groups, 1997) och den träning i relationsutveckling jag själv genomgått inom SCTRI (Systems-Centered Training and Research Institute, www.sctri.com), men jag tar själv fullt ansvar för min förståelse och användning av dessa metoder.

Björn Christensen, Februari 2023.

Föregående
Föregående

Könsskillnader och könsroller

Nästa
Nästa

Omsorg, beroende och auktoritet