Systemteori

En teori är en lins genom vilken vi kan se på verkligheten och som i bästa fall hjälper oss att se göra saker som vi annars inte skulle kunna. Lär mer om systemteori i vår kvällsgrupp Bygga bättre relationer.

Yvonne Agazarian (1929-2017) utvecklade tillsammans med andra en teori som beskriver mänskliga system (Theory of Living Human Systems, TLHS) och en metod för att påverka dessa (Systems-Centered Training/Therapy, SCT). Hennes intellektuella arv förvaltas av Systems- Centered Training and Research Institute, sctri.com.

Mänskliga system kan vara en individ, ett par, en familj, grupp, organisation eller hela mänskligheten. Varje system ingår som en del i ett större system och utgör samtidigt ett sammanhang för mindre system.

Vilka mänskliga system ingår du i?

Teorin hävdar att samma principer gäller för system på olika nivåer i denna hierarki och att varje förändring i ett system kommer att påverka både det större sammanhanget och de mindre delarna. Om ett team till exempel börjar eller slutar hälsa på varandra kommer detta både att påverka individerna i teamet och ha en effekt på resten av organisationen.

Hur påverkades du av att växa upp i ditt familjesystem? Hur bidrog ditt familjestystem till att forma samhälls-systemet?

Mänskliga system består av energi.
Hur kan vi veta om vi har mycket eller lite energi i vårt person-system (oss själva)? Hur kan vi se om

en individ eller grupp har mycket eller lite energi?

Denna energi organiseras av gränser i tid och rum. Vem eller vilka ingår i systemet? När i tiden börjar och slutar systemet att finnas till? Dessa gränser kan vara för öppna, för slutna eller lagom genomsläppliga.

Kan du ge exempel på mänskliga system som har alltför öppna eller slutna gränser mot omgivningen?

Energin i mänskliga system har alltid ett mål. Vissa mål är medfödda i den mänskliga naturen – att överleva och utvecklas – och dessa kallas primära. Utöver dessa kan vi välja våra mål, som då kallas sekundära men som aldrig kommer att ha samma urkraft som de primära.

Vilka är dina sekundära mål?

Att vara systemcentrerad innebär att vara medveten om hierarkin av system som är närvarande samtidigt (till exempel individ, grupp och samhälle), energin, gränserna och målen för dessa samt att sätta sin egen personliga upplevelse i relation till dessa. Alternativet är att vara personcentrerad, då vi är så upptagna av våra personliga upplevelser att vi tappar nyfikenheten på hur dessa alltid ingår i ett större system.

Mänskliga system överlever och utvecklas genom att urskilja och integrera likheter och olikheter. En likhet kan vara till exempel att vi delar en åsikt, känsla, hudfärg, kön, religion eller beteende. Olikheter uppstår så fort vi inte delar dessa. Det som i ett sammanhang uppfattas som en oacceptabel olikhet kan i ett annat sammanhang gå helt obemärkt förbi.

Vilka olikheter har mänskligheten som helhet svårast att stå ut med eller integrera? Hur reagerar mänskliga system på dessa olikheter?
Vilka olikheter väcker din nyfikenhet? Vilka skulle du helst vilja slippa?

Kortsiktig stabilisering och överlevnad sker genom att identifiera likheterna inom systemet och olikheten utanför, samt att sluta gränsen mellan ”jag” och ”icke-jag”, ”vi” och ”dem”. Utveckling och långsiktig överlevnad sker genom att öppna gränsen för att släppa in och integrera olikheter.

Vi öppnar våra gränser för likhet men sluter dem för olikhet. För att gynna utveckling, problemlösning, konflikthantering och helande utvecklade Yvonne Agazarian det hon kallade funktionellt subgruppande.

Om du är nyfiken, kolla gärna vår kvällsgrupp, Bygga bättre relationer.

Björn Christensen, Maj 2022.

Föregående
Föregående

Oro