Förklara eller utforska?

Ett grundläggande vägval för hur vi förhåller oss till verkligheten är att förklara eller utforska. Lär dig mer om systemteori i vår kvällsgrupp Bygga bättre relationer.

Förklara

När vi förklarar utgår vi från det vi tror oss veta om världen, andra människor och oss själva. Över tid har vi skapat en karta över verkligheten, som vi sedan använder för att förklara (tolka, förstå) det som händer här-och-nu, det förflutna och framtiden. Våra hjärnor är konstruerade för att förutsäga och ge oss en upplevelse av kontroll och stabilitet, vilket hjälper oss att hantera återkommande situationer utan att behöva upptäcka allt från grunden varje gång. Nackdelen är att kartor föråldras och när vi förklarar går vi miste om den upplevelse av nuet som kan ge oss ny information som korrigerar våra kartor. När vi förklarar upptäcker vi inget nytt.

Utforska

När vi utforskar använder vi oss av vår emotionella intelligens – vår upplevelse – och öppnar oss för något nytt och okänt, vilket ökar chansen att ta in ny information. Denna information kan vi sedan använda till att korrigera och komplettera våra kognitiva kartor. Utmaningen är att den osäkerhet vi upplever på gränsen till det okända kan vara svår att stå ut med om vi inte har tillgång till vår nyfikenhet. Nyfikenhet för det okända är en förutsättning för att upptäcka något nytt.

Känslor

Känslor innehåller både information och energi. Oro innehåller t.ex. information om att en fara hotar, samt den energi som behövs för att undkomma faran. Problemet är att känslorna antingen kan vara ett resultat av hur vi förklarar världen (den kognitiva tolkningen kommer först, sen känslan) eller väckas av vår upplevelse av världen (känslan kommer först, sen den kognitiva förståelsen) och att förklaringar som sagt inte alltid stämmer med verkligheten. Oron kan alltså komma från en förklaring som inte stämmer med verkligheten. Känslorna upplevs likadant oavsett hur de uppstått – de är lika verkliga – och det kan därför vara svårt att skilja mellan dem som väckts av våra upplevelser och dem som väckts av våra tankar. Enda sättet att ta reda på detta är att utforska!

Distraktioner – att resa i tid och rum

Distraktioner är tankar som hindrar oss från att vara närvarande här-och-nu. Dessa tankar kan handla om det förflutna, nuet eller framtiden, men har det gemensamt att de väcker känslor och att både tankarna och känslorna hindrar oss från att upptäcka vad som händer i verkligheten här-och-nu. Tankar som handlar om det förflutna eller framtiden är ofta försök att förklara något i nuet som vi är osäkra på, men de hindrar oss från att utforska verkligheten.

Karta över hur vi kan ”resa i tiden” :

Det förflutna Nu Framtiden

Förklara Åsikter om det förflutna Tolkningar baserade på Positiva och negativa förutsägelser

(bra/dåligt, rätt/fel, skuld), önskningar och rädsla,

Färdiga berättelser. Tankeläsningar

Utforska. Hämta relevant information Upplevelsen här-och-nu Planer och mål

från det förflutna Verklighetsprövning

Sunt förnuft

Testa dig själv - är följande meningar förklarande eller utforskande?

  1. Jag blir alltid nervös när jag ska prata inför en grupp.

  2. Man blir ju nervös när alla tittar på en.

  3. Jag blir nervös nu när alla tittar på mig.

  4. Jag är en nervös person.

  5. Jag borde inte vara så nervös.

  6. Jag kommer att göra bort mig.

  7. Min förutsägelse är att jag kommer att göra bort mig.

  8. Jag brukar dela min oro med gruppen och det brukar gå bra.

  9. Ditt sätt att titta på mig gör mig nervös.

  10. Jag märker att jag reagerar på ditt sätt att titta på mig.

    Min främsta inspirationskälla har varit Yvonne Agazarian, grundaren av Systems-Centered Training (bl.a. Systems-Centered Therapy for groups, 1997) och den träning i relationsutveckling jag själv genomgått inom SCTRI (Systems-Centered Training and Research Institute, www.sctri.com), men jag tar själv fullt ansvar för min förståelse och användning av dessa metoder.

Björn Christensen, January 2022.

 
Föregående
Föregående

Growing relations värderingar

Nästa
Nästa

Oro