Kraftfält

 

Kraftfält

I det systemcentrerade perspektivet utgår vi från att mänskliga system (individer, par, grupper, organisationer) alltid är målinriktade.

Primära och sekundära mål

De primära målen, som finns där oavsett om vi är medvetna om dem eller inte, är överlevnad och utveckling. De sekundära målen handlar om att bemästra omgivningen. Som individ kan mina sekundära mål till exempel vara att bilda familj eller göra karriär. För en organisation skulle det kunna vara vara att göra vinst eller att erbjuda god service.

Explicita och implicita mål

Explicita mål är det vi säger att vi försöker uppnå. I verkligheten gör vi sedan ofta något helt annat, det vill säga rör oss mot ett annat mål än det vi sagt. Vi kan kalla dessa outtalade mål implicita. Till exempel kan vi säga att vi vill sluta äta godis och börja motionera (explicita mål) men det vi gör är att äta godis och titta på teve (implicita mål). Organisationer har ofta högtravande visioner för hur man vill värna miljön och de anställdas välmående (explicita mål), medan verkligheten ofta ser annorlunda ut (implicita mål).

Drivande och hindrande krafter

I mänskliga system förekommer alltid vissa beteenden som för oss närmare våra explicita mål medan andra beteenden för oss i motsatt riktning, mot våra implicita mål. Vi kan kalla dessa beteenden för drivande respektive hindrande krafter. Oftast är kampen mellan dessa krafter ganska jämn, vilket innebär att mänskliga system oftast befinner sig i relativt stabil jämnvikt.

Kraftfält

Grafiskt kan vi illustrera hur dessa krafter möts i ett kraftfält.

 Drivande krafter ———————————><———————————— Hindrande krafter

Om vi vill öka systemets möjligheter att utvecklas och nå sina explicita mål, kan vi antingen öka de drivande krafterna eller minska de hindrande. Att öka de drivande krafterna leder dock ofta till att även de hindrande krafterna ökar och att systemet hamnar under press och gör av med energi utan att utvecklas. Om vi istället löser upp de hindrande krafterna så kommer de drivande krafterna utan ansträngning att föra oss mot våra explicita mål.

Ditt personliga kraftfält

Fyll i kraftfältet på nästa sida. Fundera över vad som är dina personliga mål gällande kommunikation och relationer. Skriv sen i vänstra kolumnen vilka beteenden du gör som för dig närmare dina mål och i den högra vad du gör som hindrar dig.

Min främsta inspirationskälla har varit Yvonne Agazarian, grundaren av Systems-Centered Training (bl.a. Systems-Centered Therapy for groups, 1997) och den träning i relationsutveckling jag själv genomgått inom SCTRI (Systems-Centered Training and Research Institute, www.sctri.com), men jag tar själv fullt ansvar för min förståelse och användning av dessa metoder.
Björn Christensen, December 2023.

Föregående
Föregående

Är jag deprimerad?

Nästa
Nästa

Brus i kommunikation