Är jag deprimerad?

Känner du dig lite nere, låg eller bara allmänt trött? Har du svårt att sova eller vaknar du utan att känna dig utsövd? Är det alltmer sällan du känner den där sprudlande livsglädjen, till och med när du gör saker du förr brukade tycka var kul? Har du istället lättare att bli irriterad, även på småsaker? Är du besviken på dig själv? Känns det lite hopplöst när du ser på nyheterna om alla problem vi människor skapar för världen? Funderar du över vad som är meningen med alltihop? 

I så fall ska du veta att du är helt normal! Alla människor har en tendens att ibland reagera på livets frustrationer med att tappa energi, lust och motivation. Oftast går det över av sig själv och det är inget att bekymra sig över. Men ibland kan nedstämdheten bli lite djupare och vi kan fastna en längre tid i detta tillstånd. Inom sjukvården används diagnosen ”depression” när vi anser att någon behöver hjälp för att ta sig ur tillståndet. 2022 fick nästan fem procent av Sveriges befolkning denna diagnos.

Vissa betraktar det som en sjukdom, medan andra menar att det är en sund reaktion på en sjuk situation, men det viktigaste är att veta att du inte är ensam och att det går att göra något åt. Och viktigare än om någon läkare ger dig diagnosen eller inte är om du själv känner att du vill göra något för att påverka ditt mående. Det är många omständigheter som påverkar vårt mående, men de viktigaste är:

  • Social gemenskap

  • Fysisk aktivitet

  • Sömn

  • Hälsosam kost

  • Roliga och meningsfulla aktiviteter

 Ibland kan det vara enkelt att se att något av detta fattas och att göra något åt det, men om depressionen blivit för djup så kan det vara svårt eller helt omöjligt att ”ta tag i sitt liv” och genomföra förändringar. Då kan det vara läge att kontakta en psykolog eller psykoterapeut för att få hjälp.

På Growing Relations erbjuder vi både individuella kontakter och grupper i kommunikations- och relationsutveckling. Ring gärna för att boka en tid, eller läs mer på vår webbsida: https://growingrelations.se/bygga-battre-relationer


Föregående
Föregående

Personkemi vs beteende:

Nästa
Nästa

Kraftfält