Personkemi vs beteende:

Myten om personkemi

Många tror att en relation blir tillfredsställande bara man kopplar ihop personer som passar ihop. Vi talar om ”personkemi”, som om det handlar om något som är omöjligt att observera eller påverka. Vi säger att det är svårt att ge Anna kritik eftersom hon är så känslig eller att vi känner oss otrygga med chefen eftersom han är så känslokall. Eller så tänker vi att det är något fel på oss själva eftersom vi ständigt hamnar i besvärliga rela- tioner. Vi tänker att bara vi träffar ”den rätta”, får en ”bra” chef och ”vettiga” kollegor, så kommer allt att vara frid och fröjd.

Att skilja mellan person och beteende

Den verkliga boven i dramat är snarare våra beteenden – det vi säger och gör. Det spelar ingen roll vilken person som säger att du är en idiot och ger dig en blick som att hen menar det – effekten blir densamma. Och när chefen blir arg för att du sagt att du skulle vilja ha mer styrning, så är det inte du som person utan ett visst beteende som triggat denna reaktion. När vi börjar tänka i termer av beteenden blir det lättare att påverka våra relationer, i första hand genom att undersöka hur vi kan förändra våra egna beteenden och hur detta i sin tur påverkar andras beteende.

Om du är nyfiken på hur du kan ändra på din beteende för att få det du vill ha i livet, kolla gärna vår kvällsgrupp: Bygga bättre relationer.

Min främsta inspirationskälla har varit Yvonne Agazarian, grundaren av Systems-Centered Training (bl.a. Systems-Centered Therapy for groups, 1997) och den träning i relationsutveckling jag själv genomgått inom SCTRI (Systems-Centered Training and Research Institute, www.sctri.com), men jag tar själv fullt ansvar för min förståelse och användning av dessa metoder.

Björn Christensen, 2022

Föregående
Föregående

Hur vi lär oss:

Nästa
Nästa

Är jag deprimerad?